Jdi na obsah Jdi na menu

Chování a zvyky zvířete ve volné přírodě

15. 4. 2016

260px-torpedo_marmorata2.jpg

  Většina rejnoků žije na mořském dně, existují ale i sladkovodní     druhy. Žijí v pobřežních vodách po celém světě, některé druhy     jsou hlubinné, manty žijí na otevřeném moři.

  Trnuchy, které mají na kořeni ocasu tvrdý trn (v ohrožení jím         mohou způsobit nepříjemné zranění, nebo zabít), žijí v povodí       Amazonky.

  Obecně platí, že skupina s jedovými trny je druhově rozmanitější   v tropech, zatímco ostatní druhy se vyskytují spíše ve vodách       mírného pásma.Největším rejnokem je manta obrovská. Na šířku může dosahovat až 9 metrů. Naproti tomu nejmenší zástupce rejnoků měří okolo 10cm a váží nejvýše půl kila.

Rejnoci mají kosočtverečné zploštělé tělo, což jim umožňuje splynout se dnem, číhat na kořist a ukrýt se před dravci. Některé druhy (parejnok elektrický, rejnok ostnatý) jsou schopny vydávat silné elektrické výboje - jejich elektroplaxi fungují jako fyziologický elektrický zdroj. Jiné druhy jsou vybaveny jedovým ostnem. Jejich párové ploutve srůstají a tvoří lem těla, hřbetní ocasní ploutve zakrňují. Zašpičatělý okraj prsních ploutví tvoří křídla, ocas některých druhů je protažen v bičíkovitý výběžek. Na spodní straně těla je 5 žaberních štěrbin, čichové jamky a ústa.

Avšak ne všichni rejnoci mají takovou stavbu těla, výjimku tvoří pilouni a zástupci čeledě pilohřbetkovití.

Rejnoci jsou dobří plavci, mnoho z nich je ale přizpůsobeno životu na dně. Jsou to noční živočichové, den tráví zahrabaní v písku. Potravu si hledají u dna. Parejnok elektrický používá k lovu elektrické výboje, piloun rypcem rozrývá dno a plaší drobné živočichy.

Rejnok manta, obří rejnok žijící na volném moři, se živí planktonem.Oplození je vnitřní, naprostá většina rejnoků je ovoviviparní, výjimku tvoří čeleď rejnokovití, kteří snášejí hranatá kožnatá vejce.